"A szabadság az, aminek nem keresem az értelmét."
Ez volt az előadás mottója (ki volt írva, meg az elején el is mondták), és tényleg...
Nem voltam meglepve, mert - az amúgy zseniális - kis Vidnyánszky rendezte (legutóbb a Radnótiban a Bulgakov-rendezése - Iván, a rettenet - fárasztott le, és akkor megfogadtam, hogy egy darabig nem, de most mégis.) Harmadéves színművészeti egyetemisták, nagy mozgáskultúrával és katasztrofális hangképzéssel és beszédtechnikával. A közönség a színpadon körbe ülte a pár négyzetméteren tényleg csodát művelő gyerekeket. Minket kivéve lényegében az egész közönség is (tizen-, huszonéves) gyerek volt.
Az előadás fergeteges revü, talán ez a legjobb műfaji meghatározás rá, bár néha kétségtelenül elhangzottak Shakespeare/Szabó Lőrinc-mondatok is. A bő másfél óra, szünet nélkül, a levegőtlen térben, plusz az "audio-vizuális" performansz a végén már tényleg fárasztó volt, de azért nem bántam meg, hogy megnéztük. (A feleségem kevésbé volt lelkes.)
Amúgy szeretek az Ódryra járni. Kb. két hónapja egy Brecht Szecsuáni jóember előadást láttunk egy fizikai színész osztály lenyűgöző előadásában.
Szerző: rás  2018.05.24. 22:52 5 komment

Címkék: egyetemisták Shakespeare Ódry Színpad ifj. Vidnyánszky

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr1913999590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2018.05.25. 00:06:33

rás:a Vígszínház a Chaplin által jegyzett A diktátort viszi színre ifj.Vidnyánszky Attila főszereplésével, s Vecsei H. Miklós írja a színpadi változatot. Mindkét fiatalembert nagyra tartom, s így szívesen megyek az ő produkciójukat megnézni. Nekem például amennyire féltem a Hamlet bemutatójuktól nagyon tetszett benne V.A. Ez az előadás erősen pszichologizált. Erősen új szempontokat vitt be a rendezés.

rás · http://ras2.blog.hu 2018.05.25. 10:07:33

@egy nagyi: Láttam azt a Hamletet, és csak Vidnyánszky tetszett benne, az előadást (a rendezést nem szerettem). Az Ahogy tetsziket is Vecsei írta (inkább, mint Shakespeare).

látjátok feleim szümtükkel 2018.05.25. 12:26:37

"Harmadéves színművészeti egyetemisták, nagy mozgáskultúrával és katasztrofális hangképzéssel és beszédtechnikával. A közönség a színpadon körbe ülte a pár négyzetméteren tényleg csodát művelő gyerekeket. Minket kivéve lényegében az egész közönség is (tizen-, huszonéves) gyerek volt."

Lehet, hogy csak a te fülednek katasztrófális a hangképzés és a beszédtechnika?;D

rás · http://ras2.blog.hu 2018.05.25. 15:22:11

@látjátok feleim szümtükkel: Feleségem is, én is rádiósok voltunk (néha vagyunk), plusz elég régi és rendszeres színházlátogatók, úgyhogy jó fülünk van az ilyesmire. Persze tudom, hogy nem lehet mindenki Sulyok Mária és Sinkovits Imre, és már kezdem megszokni - e területen is - az igénytelenséget, a színvonal gyors süllyedését. De ez még ehhez képest is kellemetlen élmény volt. És főleg: nem értem, hogy fognak egy év múlva "nagy" színpadra állni. (Persze ott van, egyre terjed a mikroport-technika.) Csak megjegyzem, hogy a bejegyzésben említett másik egyetemista előadáson nem volt ilyen gondom: táncolva, akrobatikázva is tökéletesen érthetően mondták a szöveget.

egy nagyi 2018.05.27. 00:13:50

@látjátok feleim szümtükkel: az én és férjem tapasztalata is az, méghozzá nagyszínpadon, hogy a fiatal színészgenerációnak gyatra a hangképzése és a beszédtechnikája.Persze egy-két kivétel akad közöttük. Mentségükre csak azt tudom mondani, amit, már nem tudom kivel készült interjúban olvastam, hogy ma a közönség mindig újabb és újabb produkciókat akar , s sokszor a próbaidőszak rettentően kevés,így az elő adni kívánt mű nincs kidolgozva. Ne felejtsük el, hogy dotáció ide vagy oda, a színház is egy termelőüzem. Szerintem, ha nullszaldóval zárnak az is eredmény .@rás:revüsödnek a darabok, a klasszikusoktól félek sokszor, hogy az eredeti mű csontvázát látom.
süti beállítások módosítása