Sokévi szünet után jelentkezett egy régi (ma már blogtalan) blogger vitapartnerem, és szememre vetette, hogy nagyon megritkultak a közéleti témájú bejegyzéseim. Hát legyen! (Let it be!)

Johnnymoore megrögzött fideszes - jobban mondva Orbán-hívő - így egy tavaly októberi bejegyzésemhez három napja írt kommentjét követően természetesen vitába bonyolódtunk. Ennek egyik eleme a "gyermekvédelmi" népszavazás, amit én "már kérdéseiben is hazugnak" minősítettem, szerinte viszont "mindenképpen fel kell ráncigálni a kérdést a társadalom felszínére, ugyanis ha szép csendben a háttérben dől el, akkor könnyen a nyugati típusú országok sorsára juthatunk, ahol sajnos már olyan közösségek élnek, akik képtelenek az elemi reprodukcióra... már fel sem ismerik a helyzetüket". Ha jól értem a gondolatmenetét - és az orbáni propagandát -, a hol lopakodó, hol erőszakos LMBTQ propaganda, és ennek nyomán a transzszexualitás az oka a nyugat-európai társadalmak elöregedésének, az őshonos népesség csökkenésének, az alacsony születésszámnak. Ezzel csak (nem csak!) az a probléma, hogy Magyarországon az 1980-as évektől csökken a népesség, és hát akkori LMBTQ-propagandáról beszélni, ugye... Továbbá: nem tudok olyan komolyan vehető tudományos vizsgálatról, amely azt bizonyítaná, hogy összefüggés van az LMBTQ-emberek egyenjogúsítási, egyenlő méltóságot követelő mozgalma és a népszaporulat csökkenése között. Szociológiai közhely viszont hogy például a nők társadalmi egyenjogúsítása - iskolázottságuk növekedése, munkavállalásuk stb. -, az, hogy már nem szülőgépnek tekintik őket, ők maguk pedig nem feltétlenül csak a "családi tűzhely őrzését" tekintik életcélnak, valóban egyik oka a gyerekszám - a "reprodukció" - csökkenéséhez. Ez a különbség a Nyugat (benne mondjuk, Németország, Magyarország stb.), illetve Afganisztán között. És hát visszatérve az áprilisi népszavazás kérdéseihez - és johnnymoore ezt igazoló nemzetközi kitekintéséhez -, komolyan felvethető, hogy a nemátalakító műtétek miatt csökken a társadalmi reprodukció Magyarországon - vagy bárhol a világon? A népszavazási kérdések abszurditását a magyar médiában is számtalan írás mutatta be, ezekre én most nem térek ki, a mindennapi tapasztalat, a tudomány és a hit amúgy is eltérő szférák, így aki még mindig valóságosnak gondolja a kérdések által sugallt "problémát", azt úgyse tudnám meggyőzni. Én a magam részéről érvénytelenül fogok szavazni: beikszelem mindkét rubrikát, és a lapra rá fogom írni, hogy "Gazemberek!"

Ami az országgyűlési választásokat illeti, nagyon érdekes elemzést olvastam a 444-en a közvélemény-kutatások és a rájuk alapozott választási előrejelzések megbízhatatlanságáról.

Ukrajna: a szinte kizárólag az angolszász médiából tájékozódó magyar újságírók - tisztelet a kivételnek - csont nélkül átveszik az angolszász sajtó - pontosabban az amerikai politikusok - háborús hisztériakeltését, amelynek abbahagyását Zelenszkij ukrán elnök is többször kérte. Egy aggódó jóbarátommal hetek óta állandó vitában vagyok, mert azt állítom, hogy nem lesz háború. Legalábbis nem lesz szerintem átfogó orosz invázió Ukrajna ellen - legfeljebb a Donbaszt csatolják formálisan is Oroszországhoz -, és semmiképpen nem lesz katonai konfrontáció Oroszország és valamely nyugati hatalom között. Nem mintha nem gondolnám azt, hogy Putyin, ha tehetné, visszafoglalná az egykori cári birodalom (és a Szovjetunió) területeit. De nem őrült, és pontosan beméri (természetesen nemcsak ő személyesen, hanem az orosz külügyi és katonai apparátus), hogy meddig mehet el, mik az érdekei. És ugyanígy a nyugatiak is - köztük pl. az amerikaiak, a franciák, a németek külön-külön - a saját érdekeiknek és lehetőségeiknek megfelelően cselekednek. Erről is láttam egy higgadt elemzést. És éppen olvasom Tim Marshall angol történész A földrajz fogságában című, nagyon érdekes könyvét arról, hogy a geográfia miként befolyásolja vagy határozza meg egy nép, egy ország történelmét és mai politikáját. Az első fejezet éppen Oroszországról szól. Központi tétele, hogy a nagy észak- és kelet-európai síkság nyitottá és ezzel sebezhetővé teszi Oroszországot, ezért se engedheti meg stratégiailag, hogy Ukrajna része legyen a nyugati szövetségi rendszernek (NATO, EU). A jelenlegi nagy katonai felvonulással, teszem hozzá - ami egy póker parti központi eleme - Putyin éppen erre akar garanciát kicsikarni. 

És végül: állampolgárként és egykori pedagógusként szolidaritásomat fejezem ki a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmával, amelynek szerepe lehet, akár a választások kimenetelében is, de ami még fontosabb: az atomizálódott és apátiába süllyedt magyar társadalom öntudatosodásában.

 

Szerző: rás  2022.02.21. 15:39 16 komment

Címkék: politika pedagógusok Oroszország Ukrajna LMBTQ választások 2022

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr717704672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2022.02.21. 22:39:58

Nem lehet a gyerekeket, kiskamaszokat laboratóriumban nevelni, ahhoz az egész társadalomnak sterilnek kéne lennie, szimbolikusan, de ez abszurd. Mindenki volt egyszer gyerek és mindenkinek lejött az a mikró és makró történés, ideológia, erkölcs minémisége

,amelyben felnőtt.
Konkrét dolog: 11- 12 éves kisfiúk tanítás után a buszon csoportosan így diskurálnak: Engem apám szült!, Én holnap megyek nemváltó műtétre, mert dolgozat lesz, nyolcosztályos gimibe készülnek felvételizni,Anyámék azt akarják, hogy egyháziba menjek, egyikük kérdezi Te hívő vagy, dehogy , de össze tudom kulcsolni a két kezem, az egyik kislányról esik szó, ő biztosan apáca lesz, mert minden dolga előtt imádkozik.
Ami pedig Ukrajnát illeti többnyire az
euronews tv csatornából tájékozódunk.
Sajnos a szalmaszál még mindent fölboríthat. Ebben a kérdésben nem irigylem Orbánt,ha itt mellélő, akkor a hívei falják föl.
Férjem úgy látja, hogy Putyin nem bírja elviselni, hogy ne legyen hatalmi tényező, a nemzetközi porondon , a Biden pedig hasonlóan diktálni akar, s itt van még Kína. nem sorolom úgyis tudjátok.

egy nagyi 2022.02.21. 22:50:36

most olvastam Putyin elismerte a két szakadár állam függetlenségét.

johnnymoore 2022.02.22. 11:07:43

Hú, nem gondoltam volna, hogy kitüntetsz egy egész poszttal, Rás! :)

Olvasva az alábbi gondolataidat, rájöttem, hogy pontatlanul fogalmaztam a fent idézett mondatomban, hiszen ott úgy tűnhet, mintha kizárólag az LMBTQ+ propaganda lenne az egyetlen oka a reprodukciós ráta alakulásának, de ez nyilvánvalóan nem igaz, így annyival módosítanám, hogy az LMBTQ+propaganda NEM SEGÍT a születések számának növelésében. :D

Itt persze felmerülhet az a kérdés, hogy vajon szükség van-e arra, hogy növekedjen a születésszám, amelyről nekem az a véleményem - mint magyar embernek - hogy természetesen igen. A magyar gyerek szerves része a magyar jövőnek és így a közösségnek mindent el kell követnie annak érdekében, hogy ösztönözzön, segítsen és lehetőséget biztosítson a születésekre, szemben az európai gyakorlattal, amely bevándorlással oldaná meg a népesedés kérdését.

A népszavazás a gyermekvédelemről számomra inkább egy szimbolikus dolog, amely két világ találkozását képezi le: az egyik a hagyományos világ (ahol az apa férfi, az anya nő és az általuk alkotott szeretetközösségben élnek együtt a közösen nemzett utódokkal, akik egy CSALÁDot alkotnak.

"Továbbá: nem tudok olyan komolyan vehető tudományos vizsgálatról, amely azt bizonyítaná, hogy összefüggés van az LMBTQ-emberek egyenjogúsítási, egyenlő méltóságot követelő mozgalma és a népszaporulat csökkenése között." (Rás)

Én meg nem tudok olyan komolyan vehető tudományos vizsgálatról, amely azt bizonyítaná, hogy NINCS összefüggés az LMBTQ-emberek egyenjogúsítási, egyenlő méltóságot követelő mozgalma és a népszaporulat csökkenése között. :)

Ukrajna: A Magyarországon megszólaló szakértők, biztonságpolitikával foglalkozó szaktekintélyek hetek óta mondják, hogy nem lesz háború, mert konkrétan senkinek sem érdeke, de főleg azoknak nem, akik itt a környéken élnek. Ám az mindenképpen figyelemreméltó, hogy az USA-barát sajtó magyarországi képviselői keményen hergelik a közvéleményt és fokozzák a feszültséget az olvasóik körében, amivel biztosan céljuk van.

P_o_c_a_k_o_s 2022.02.22. 11:34:36

".....Ukrajna: a szinte kizárólag az angolszász médiából tájékozódó magyar újságírók ....."
Tévedés! Egyértelműen copy-paste-val, és agyatlanul veszik át a CNN híreit, azaz a demokrata párt szócsővét. Sokan még azt sem tudják, hogy a CNN egy magán (private) tv társaság, melyet Jane Fonda férje hozott létre, hogy a világon mindenütt a szállodákban legyen egy kábel tv, mely nemcsak angolul, de az amerikai híreket sugározza. Erre kapott rá a demokrata párt! Clinton-né, aki baromi hisztériában tört ki, mikor kiderült, hogy nem ő, hanem Trump nyert. Majd 4 év múlva ugyanezt a hisztit vágta le Trump is, - már akkor rá kellett volna jönniük, hogy szart sem a "közvélemény-kutatás" (zárőjelben, ettől félek az áprilisi választáskor is!

Amiről nem szól a magyar média: eddig az volt a duma, hogy 8 év alatt több mint 14.000 halott volt Donbaszban. Ez mot remélhetőleg megszűnik! Hallgatnak a krimi népszavazásról is, ahol a jobb megélhetési körülmények miatt inkább Oroszországra szavaztak! Feltűnő, hogy most is csak a szankciókról beszélnek, egy qrva szó sincs fegyveres ellenállásról, védelemről, stb.

rás · http://ras2.blog.hu 2022.02.22. 17:05:13

@johnnymoore: Nem tudok olyan komolyan vehető tudományos vizsgálatról, amely azt bizonyítaná, hogy NINCS összefüggés a mákostészta és a népszaporulat csökkenése között.
A népszavazással kapcsolatban "két világ" leképezését említed, de csak az egyiket - egyébként számomra is rokonszenves családmodellt írsz le. Mi lenne a másik világ?

A kommented végén említett "USA-barát sajtó magyarországi képviselői" eléggé konteó-ízű kitétel. Alaptalanul feltételezel tudatosságot - ismereteket - a magyar újságírók és "újságírók" többségéről.

egy nagyi 2022.02.22. 23:28:39

@johnnymoore: a magyar szülésre képes korosztály idegen országban hozza világra az utódját, nem ebben az orbán bohózatban.
Ha már a népesség csökkenésének okairól beszélünk ezt is illik megemlíteni az okokról.

johnnymoore 2022.02.23. 08:39:39

@rás: "Nem tudok olyan komolyan vehető tudományos vizsgálatról, amely azt bizonyítaná, hogy NINCS összefüggés a mákostészta és a népszaporulat csökkenése között."

Ez bizonyára azért lehetséges, mert a mákostésztának komoly lobbiereje van és komoly következményekkel járna, ha valaki elkezdené vizsgálni a kettő közötti összefüggést. :D

"A népszavazással kapcsolatban "két világ" leképezését említed, de csak az egyiket - egyébként számomra is rokonszenves családmodellt írsz le. Mi lenne a másik világ?"

Igen, bocsánat, az lemaradt, mert nekem magától értetődő volt: minden más családmodell, ami nem a fent említett struktúrában van, az már a másik világ. :)

"A kommented végén említett "USA-barát sajtó magyarországi képviselői" eléggé konteó-ízű kitétel. Alaptalanul feltételezel tudatosságot - ismereteket - a magyar újságírók és "újságírók" többségéről."

Szerintem semmi konteo nincs abban, hogy pl. a 444.hu "mikroadományai" között jelentős összegek jelennek meg USA-ban bejegyzett alapítványokból... ebből számomra egy apró logikai ugrással könnyen oda lehet jutni, hogy van összefüggés a 444.hu és az amerikai érdekek között.

@egy nagyi: Ez sajnos tényszerűen nem igaz, ugyanis a világon létező magyarok többsége Magyarországon hozza világra utódját még ma is, és reméljük, hogy ez így is marad. Sőt, mi több, az elmúlt 7 évben növekedett a népességszaporulat, amely nagy mértékben köszönhető a második-, harmadik-, és negyedik Orbán-kormány intézkedéseinek. Még messze van a vége, de jó úton haladunk. :)

egy nagyi 2022.02.23. 09:29:26

@johnnymoore: a fogalmazásomból kimaradt: a szülőképes fiatalok elég jelentős hányada, sok fiatal hazajön szülni, ilyen is van, azt pár hét múlva már a kinti otthonában él.

Addig jó, amíg ez a sok megtévesztett fiatal rá nem jön, hogy hosszútávon milyen keserves lesz nekik ez a sok intézkedés. Egyszer ez a buborék is elolvad. Ajánlom Neked, hogy egy kicsit tanulmányozd , hogy
hogyan működik az államháztartás, egyszer ez sok intézkedés lukra fut. A baloldal jelenlegi demagógiája is arra tart.

johnnymoore 2022.02.23. 10:53:13

@egy nagyi: Nos, akit nem lehet itthon tartani, azt nem lehet. Persze, szerintem egy regnáló kormánynak mindig meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy hazavárja azokat a magyarokat, akik átmenetileg vagy tartósan elvándoroltak. A cél mindig az kell, hogy legyen hogy ezek a magyarok is jöjjenek haza. Szerintem ez most uralkodó felfogás nálunk.

Ugyanakkor az sem baj, ha vannak magyarok szerte a világban, szerencsére nincs senki ideláncolva a Veszprém megye táblához. :D Annak hogy valaki itthon akarjon maradni, annak belülről kell fakadnia. Másrészt elég sok adat mutat arra, hogy jelentős magyar jött haza az elmúlt 2 évben külföldről (én is ismerek párat személyesen), akik részben a COVID - és annak következményei -, valamint a romló közbiztonság, továbbá az egyre jobban egy diliházra hasonlító nyugati helyzet miatt jöttek haza.

Az államháztartásra már 2013-ban is azt mondta az akkori ellenzék (aki részben ugyanaz, mint most, legalábbis a veleje), hogy fenntarthatatlan... és azóta is remekül megy előre... ÉS NEM HÁTRA. :D

egy nagyi 2022.02.23. 11:53:18

@johnnymoore: Istenem, de irigyellek,hogy miért? ahhoz egy kicsit elvakult vagy.
Ne válaszolj! Szép napot!

rás · http://ras2.blog.hu 2022.02.23. 23:20:44

@johnnymoore: "minden más családmodell, ami nem a fent említett struktúrában van, az már a másik világ": igencsak szűkre szabod a számodra elfogadható világot, és nagyon színes - és ami fő: létező - világokat rekesztesz ki. Persze, e létezők közül mindenki választ magának egyet, aztán legföljebb a sors úgy hozza, hogy egy másikban találja magát, és mindkettő jó (volt) neki. De miért kéne a saját választásomat az egyedül üdvözítőnek tartani vagy rákényszeríteni másokra.

Ami a 444 pénzügyi helyzetét, finanszírozását illeti - túl azon, hogy bizonyos tartalmakat fizetőssé tettek, vagyis az olvasóikkal (is) próbálják eltartatni magukat - szóval erről fogalmam sincs. Ha őket is százmilliókkal segítené meg az állam (lásd például állami cégek, s nyomukban az állammal jóba lenni kívánó vállalatok hirdetéseit), mint az Origót, a Riposztot, stb. aligha szorulnának mikroadományokra. Persze lehet ebben a CIA kezét látni - Rákosi elvtárs is azt látta mindenhol.

johnnymoore 2022.02.25. 09:26:11

@rás: "igencsak szűkre szabod a számodra elfogadható világot, és nagyon színes - és ami fő: létező - világokat rekesztesz ki."

Tudnál említeni néhány olyan modellt, amely szerinted elfogadhatónak kellene, hogy legyen, azon felül amelyet mindketten ideálisnak tartunk? Csak hogy tisztában legyek azzal, hogy milyen világokat "rekesztek ki".

"De miért kéne a saját választásomat az egyedül üdvözítőnek tartani vagy rákényszeríteni másokra."

Magyarországon senki sem kényszerít senkit sem arra, hogy bármilyen családban, bármilyen identitásban éljen. Aki homoszexuális, az nyugodtan lehet az, aki transszexuális, az nyugodtan lehet az, aki el akar válni, az elválik, ez mindenkinek a magánügye. Ezt a "rákényszerítést" most nem igazán értem.

A 444.hu-val kapcsolatban pedig csak ennyit tennék hozzá:

"A 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt. kisebbségi tulajdonosa a Digital News Ventures nevű amerikai befektetési alap, a Media Development Investment Fund (MDIF) fiókalapja. Az MDIF eddig a világ 39 országának 111 médiavállalkozásába fektetett be. Az alap befektetői és támogatói itt ismerhetők meg. A kisebbségi tulajdonos tartalmi kérdésekben nem illetékes." /Uj Péter, 2017.04.18. Olvasóinkhozhöznak/

Mondanom sem kell, ugye, hogy az MDIF támogatói között ott van a Soros-féle Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítvány) is? :D

Rákosi elvtárs nem látott olyan tisztán, mint mostanság mi... :D

rás · http://ras2.blog.hu 2022.02.25. 21:52:52

@johnnymoore: Abszolút elfogadhatónak tartom, ha valaki - bármilyen okból -egyedül neveli a gyermekét/gyermekeit, ahogy azt is, ha - bármilyen okból - nincs gyereke. És ugyanígy - konkrét pozitív példák ismeretében - elfogadom ha melegek élnek együtt és gyereket nevelnek. És persze a "mozaik" családokat is.

Ráerőltetés: a jelenlegi magyar törvények, valamint az anyagi juttatások, szociális kedvezmények diszkriminálják a nem a hivatalos családmodellnek megfelelő családokat. A hivatalossá vált homofób propaganda sem a tolerancia bizonyítéka.

Köszönöm a 444 finanszírozására vonatkozó információt. Ennek ismeretében - és helyenkénti idegesítő bulvárjellegével együtt is - összehasonlíthatatlanul korrektebbnek tartom az információit, különös tekintettel oknyomozó riportjaira, mint az Origóét vagy más Fidesz-termékekét.

johnnymoore 2022.02.28. 09:52:37

@rás: "Abszolút elfogadhatónak tartom, ha valaki - bármilyen okból -egyedül neveli a gyermekét/gyermekeit, ahogy azt is, ha - bármilyen okból - nincs gyereke. És ugyanígy - konkrét pozitív példák ismeretében - elfogadom ha melegek élnek együtt és gyereket nevelnek. És persze a "mozaik" családokat is."

A fentiek közül én is majdnem mindegyiket elfogadom, kivéve, hogy meleg párok nevelnek gyerekeket, mert azt nem. Ugyanakkor sietve teszem hozzá, hogy ezek sem annyira ideális modellek, mint a klasszikus, nukleáris családmodell, ahol az apa férfi, anya nő és közösen alkotnak családot a gyerekekkel együtt.

"Ráerőltetés: a jelenlegi magyar törvények, valamint az anyagi juttatások, szociális kedvezmények diszkriminálják a nem a hivatalos családmodellnek megfelelő családokat. A hivatalossá vált homofób propaganda sem a tolerancia bizonyítéka."

A jelenlegi magyar törvények senkire sem erőltetnek semmit, csupán nem részesítik előnyben a különböző lmbtq+ családmodelleket. Ez ez már diszkriminációnak tűnik. :(

"összehasonlíthatatlanul korrektebbnek tartom az információit, különös tekintettel oknyomozó riportjaira, mint az Origóét vagy más Fidesz-termékekét."

Nos, én nem. :)

rás · http://ras2.blog.hu 2022.02.28. 10:41:14

@johnnymoore: AZT hiszem, nem léptünk meg egymást. :D

rás · http://ras2.blog.hu 2022.03.01. 21:18:46

@johnnymoore: Bocsánat, most vettem észre, hogy a rendszer (kínai telefon, amerikai program) megint felülírt engem: természetesen azt akartam mondani, hogy nem leptük meg egymást.
süti beállítások módosítása