The Day After - ez volt a címe a 70-es évek egyik nagysikerű filmjének az atomháború kitöréséről, annak másnapjáról.

Természetesen nacionalista gőg egy atomháborúhoz hasonlítani a magyar választásokat, de ez jutott eszembe. Meg az, hogy ijesztő az, amit a Partizán műsorában Szabó Andrea szociológus mondott, hogy tudniillik ilyen szavazati arányok mellett értelmetlen választási kampányhibákról beszélni, tudomásul kell venni, hogy a magyar társadalom a Fideszt akarja. Ijesztő, mert igaz. Vagy legalábbis annak látszik. Én azonban nem gondolom, hogy a magyar társadalom ilyen többségének tudatos - mert ismereteken alapuló - mérlegeléséről és döntéséről van szó. Természetesen szép számmal vannak elkötelezett Fidesz-szavazók, Orbán-hívők és simán jobboldali meggyőződésűek, akiknek túl baloldali volt az ellenzéki összefogás (meg otthon maradó baloldaliak, akik a Jobbikot nem tudták lenyelni). Valójában azonban ennek a társadalomnak a jó részét már régen elzárták az ismeretektől, saját helyzetének és a politikai alternatíváknak az ismeretétől. 

Tudom, "savanyú a szőlő" meg eső után köpönyeg, de most már egészen világos, hogy az elmúlt tizenkét évben létre hozott - nem létre jött, hanem tudatosan létre hozott! - fasisztoid, autokratikus rendszert választásokkal, parlamenti úton nem lehet leváltani. Várni kell, remélni lehet, hogy majd összedől önsúlyától, ráomlik például a gazdaság. 

Meg jó ideje forog a fejemben egy irodalmi idézet, aminek képtelen vagyok megtalálni a forrását, hogy tudniillik egy jól irányzott pisztolylövés megváltoztathatja a történelem menetét...

Szerző: rás  2022.04.04. 00:44 14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr3917796871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2022.04.04. 10:22:11

hogy a magyar néplelket megértsd, ami ma is hasonló széles populációban és azóta csak egy kicsit jobb helyzetben él. Ajánlom olvasd el ezt a két művet:Móricz Zsigmond:Egyszer jóllakni és Móricz Zsigmond:A boldog ember. S innen próbáld megérteni mit jelentett Orbán választás előtti osztogatása a szerintem jelenlegi feudálkapitalista országunkban. Ezért nem lő senki.

johnnymoore 2022.04.04. 17:33:06

Nem akarok a gyászmunka elvégzése közben zavarni, DE

szerintem azért nagyon itt lenne már az ideje annak, hogy az úgynevezett baloldal végre megálmodja a saját vízióját, narratíváját, perspektíváit és viszonyát Magyarország jövőjét illetően.

Ugyanis tudomásul kell venni egyszer s mindenkorra, hogy vízió nélkül nem fog menni. És az nem vízió ám, hogy "mindegy, csak ne Orbán legyen", mert az nagyon kevés. És az sem vízió, hogy Magyarországnak mindenáron - teljes önfeladással - be kell tagozódni valamelyik birodalomba, amelyik éppen a fejünk felett hatalmaskodik. Nem!

Olyan baloldalra van szükség, amely azt nézi, hogy a Magyarország nevű lokalitás érdekei jól alakulnak-e és amivel lehet közös nemzeti minimumot találni. De ez a mostani "baloldal" finoman szólva sem ilyen.

A jelenlegi fragmentált baloldal olyan, mint a hülye gyerek, kinek kalapács van a kezében és emiatt mindent szögnek néz... Csak Orbánt látja, semmit mást! És csak azt lesi, hogy mikor nyalhat be csontig a birodalmi eliteknek egy-egy nyilatkozattal, közleménnyel, stb.

Honfitársaim!

Fel kell ébredni és PARADIGMÁT váltani! És nem külföldről várni, hogy majd "gyün' valaki, oszt' csinál valamit"...

Kérlek benneteket, kezdjetek el ezen dolgozni!

rás · http://ras2.blog.hu 2022.04.04. 19:15:40

@johnnymoore: Teljesen egyetértek veled abban, hogy jelenleg (évtizedek óta) nincs baloldali vízió Magyarország - nem egy "lokalitás", hanem egy sokszínű, differenciált, jelentős részében peremlétre kényszerült társadalom -jövőjéről, és hogy szükség lenne rá. Amiben nyilvánvalóan nem értünk egyet, hogy te egy fidesz 2.0 lényegében jobboldali nacionalista víziót szeretnél látni a "baloldalon" is.

johnnymoore 2022.04.04. 20:05:47

@rás: A lokalitás szót a globalitás szó ellentétjeként értettem bogárlászlói értelemben. :D (bocs)

Én azt szeretném, hogy a kardinális kérdésekben: háború, lmbtq, migráció, család, nemzet, stb. egyetértés lenne, a többi dologról pedig mehet a vita.

rás · http://ras2.blog.hu 2022.04.04. 21:36:33

@johnnymoore: Nem tartozom Bogár László hívei közé, és nem kedvelem (de többnyire ismerem) a kategóriáit, és természetesen nagyon nem értek egyet a globalitás-lokalitás ellentétpárral. B. L. nálam egyébként akkor kiírta magát, amikor - valamikor a 90-es évek végén - kifejtette, hogy az egyharmadnyi "roncstársadalmon" nem lehet segíteni, a sorsukra kell hagyni őket.

Ami a szerinted egyetértést kívánó témákat illeti, azt gondolom, hogy - a háború kivételével - ideológiai síkon szükségképpen eltér egymástól a jobb- és baloldali megközelítés, ami nem zárja ki az egyes konkrét kérdésekben való egyetértést.

johnnymoore 2022.04.05. 09:51:27

@rás: Igen, emlékszem Bogárnak arra az eszmefuttatására, de nekem teljesen máshogyan jött le ezek szerint, mint neked. Ő roncstársadalom alatt nem azt értette, mint amire te is gondolsz, hogy az az anyagi hátrányosságból leszakadó réteget kell sorsára hagyni, hanem a lelkileg, erkölcsileg és szellemileg leszakadt réteget (úgymond az RTL klub népét, a konzumidiótát, azt a masszát, akinek már nincsen semmihez sem viszonya, csak ahhoz amit elfogyaszt...), ővelük tényleg nem lehet mit kezdeni. Egy erős példával élve: ők azok a disznók, akik megszavazzák a böllért is nevetve, hiszen már nem ismerik fel a veszélyt.

"Ami a szerinted egyetértést kívánó témákat illeti, azt gondolom, hogy - a háború kivételével - ideológiai síkon szükségképpen eltér egymástól a jobb- és baloldali megközelítés, ami nem zárja ki az egyes konkrét kérdésekben való egyetértést."

Hát, ez mondjuk valóban igaz. És ez nagyon nehéz. De meg kell próbálnunk! Mert tetszik, nem tetszik mindannyian magyarok vagyunk és ez a hazánk. És a hazánk felemelkedésért kell mindenáron korteskednünk és cselekednünk. És ha nem tesszük, akkor méltatlanok vagyunk a 'magyar' névre.

beszélő név 2022.04.05. 17:49:30

Nagyjából csak megismételni tudom 2018-as szavaimat, hiszen az események is ismétlődnek. Az az ellenzék, aki beül egy ilyen parlamentbe eljátszani szerepét, a NER része. Bukott, alkalmanként többszörösen bukott figurák, azaz politikai hullák gyülekezete. Amikor rájuk szavazol, ugyanúgy Orbán rendszerére szavazol, mintha a Fideszre voksolnál. Aki bármilyen olyan politikai szándékkal lépne színre, hogy lebontja a meglévő rendszert, ezekkel nincs dolga.

Jövőkép. Várni, hogy Orbánra rádől saját rendszere, vagy jön egy puskagolyó – ja, egyébként az "If…" című 1968-as filmben, egy diáklázadás történetében hangzik el az ominózus mondat ("One man can change the world with a bullet in the right place.") az egyik főkolompos szájából – persze lehet, csakhogy ekkor lemondunk a politikai aktivitásról. Mozdulni viszont alapvetően a nálamnál fiatalabb generációknak kellene, kb. ötventől lefelé. A magamfajta, aki egyre kevésbé érzi otthonosan magát ebben a digitális dzsungelben, egész egyszerűen már nem rendelkezik azokkal az instrumentális és retorikai kompetenciákkal, amelyek elengedhetetlenek, hogy kezdeményezőként léphessen fel. A városi értelmiség megszólításából születő mozgalmak erősen felejtősek. Építkezni kizárólag parlamenten kívülről és vidékről indítva érdemes – ez megkérdőjelezhetetlennek tűnik. Ha már várakozás, akkor inkább egy ilyesfajta mozdulásra érdemesebb várni.

Addig meg részemről lakonikusság, rezignáció, szarkazmus plusz médiahasználati szokások átalakítása. A hetvenes-nyolcvanas évek langyos kádári világában, aki kicsit is képben volt, tudta, hogy a napilapokat a sportrovatnál érdemes kezdeni.

rás · http://ras2.blog.hu 2022.04.05. 20:31:51

@johnnymoore: Attól tartok, én emlékszem jól B. L. mondataira. Ami meg az "RTL népét, a konzumidiótákat", a böllért megszavazó disznókat" illeti, erre két válaszom is van, Az egyik, hogy az RTL-t simán kicserélném M1-re, és ebben a kontextusban persze a böllér is egészen más. A másik, hogy a B. L. féle roncstársadalom, akárhogy értelmezem, szociológiai kategória, a materiális helyzet, a társadalmi státusz szorosan összefügg a kulturális, mentális állapottal, az előbbiből fakad az utóbbi, s az utóbbi persze visszahat az előbbire, lehetetlenné teszi a saját helyzet értelmezését, az abból való kitörést. Mellesleg: a "konzumidiotizmus" - azaz a fogyasztásvezérelt létezés - sokkal inkább kispolgári, középosztályi kategória, finoman szólva is kevéssé jellemzi azokat, akiket egy zsák krumplival - vagy a gyalázatosan fizetett közmunkával - meg lehet vásárolni. És nem tudom a szemükre vetni, ha nem Thomas Mannt olvasnak, hanem a "böllérhez" hasonlóan Kis Grófóhoz meg Győzikéhez vonzódnak.

rás · http://ras2.blog.hu 2022.04.05. 20:34:59

@beszélő név: Mit tegyek, ha már a sport se izgat igazán; nem néztem semmit a téli olimpiából, és idén még egy BL-meccset se láttam. :(

Kösz az If-megfejtést - a kedvenc filmem egyébként, de nem ugrott be a dolog. Viszont az a gyanúm, hogy akkor ott is idézik valakitől.

egy nagyi 2022.04.05. 21:59:31

amióta kitört az ukrán-orosz háború és ez a választási hajcihő nem vettem kezembe könyvalakban semmilyen irodalmi munkát, csak neten olvasgattam. Tegnap keresgélés közben rábukkantam egy 1988-as könyvre, Bokor Ágnes:Szegénység a mai Magyarországon címűre, Gyorsuló idő sorozat egy tagja. Abból a meggondolásból kezdtem el olvasni, hogy a mai életünkben hol vannak találkozási pontok és az akkori állapotokhoz képest mennyire vagyunk lejjebb ebben a vonatkozásban. Egyelőre még csak a különböző szempontok alapján vizsgálódó kutatók szempontjainál tartok. Most pedig szeretnék nektek két olyan idézetet leírni, amelyet Bokor Ágnes is betett a könyvébe:
"A szegényekre hárítani a felelősséget szegénységük miatt hosszú ideje vonzó a kényelemben s jómódban élő csoportok számára. Ez ennek az állandó társadalmi
problémának olyan diagnózisa, amely nem jelent fenyegetést az establishment számára, amelyről az amerikaiak, a szervezett munkásoktól a nagyon gazdagokig, általánosan hiszik, hogy megadja nekik jutalmukat és biztonságukat. Ez olyan intézkedésekhez vezet, amelyek nem követelnek nagy változásokat a társadalom struktúrájában."

" ...az alsó osztály szubkultúráját úgy tekinthetjük, mint a társadalomból kitagadott emberek történelmi alkotását,azokét az emberekét,akik azáltal alkalmazkodtak a kizártság és csoportjuk korlátozott funkcionális anatómiájának kettős realitásához,hogy kifejlesztették a társadalmi valóságra(beleértve a többségi társadalom normáit és gyakorlatát)vonatkozó túlélési nézőpontjukat,amely lehetővé teszi számukra,hogy életben maradjanak,és ne bolonduljanak meg, amely a méltányosan jutalmazó élet csöppnyi reményét nyújtja
nekik,amely sokuk számára megőriz egy parányi reményt arra vonatkozóan, hogy maguk vagy gyermekeik képesek lehetnek valahogyan bebocsáttatást találni a " nagy" társadalomba.Ezzel a túlélési
nézőponttal párhuzamosan fejlődött ki az alsó osztály kultúrája, mint a kitagadottak világában való funkcionális
túlélés technikáinak tárháza"

ha sok voltam akkor elnézést. a kiragadott idézetek számozva vannak, de olyan picik, hogy nem látom, így elnézést

rás · http://ras2.blog.hu 2022.04.05. 22:21:20

@egy nagyi: Nem voltál sok, helyén vannak az idézetek. Sajnos.

egy nagyi 2022.04.06. 08:11:31

@beszélő név: nekem gimnazista koromban egy cipőm volt, s annak is lyukas volt a talpa, így jártam annak idején, amikor a havazás miatt két hét szénszünet volt az iskolában, nem mertem szólni az anyámnak, mert emberfelettien sokat dolgozott. A vidéki ember, s nálunk a ház egykori kábelgyári munkásai nem azért néznek köztévét, mert az őket kielégíti, egyszerűen csak azért, mert ez fér bele a napi megélhetésébe. Sok tanult ember amikor egy írástudó, rendező által megformált szubkultúrát reprezentáló karakterrel találkozik el van ájulva, s lelkendezik, s nem csak kocsmákból lehet megismerni az embereket.Majdnem mindennap tájékoztatva vagyok arról, Pest megye egy másik városából, hogyan boldogulnak az emberek. Budapesten is és a mi városunkban is látszódnak azok az emberek, aki egyszerre csak egy fej fokhagymát vesznek 2 darab almával és 3 szem krumplit. Az ország egyik leggazdagabb településén élek. Mesélhetnék még, vannak emberek, akiket az életben maradásuk erőfeszítései is elzárják attól, hogy egyszerűen képesek legyenek valamilyen átfogó társadalomismerettel rendelkezni. Erre játszik rá a kormányunk. stb. Tehát a nép örült az osztogatásnak, nem tudja, hogy nincs ingyen ebéd. Jó egészséget, vigyázzatok magatokra rással együtt.

egy nagyi 2022.04.10. 23:11:42

elolvastam már két napja azt a könyvet, amiről itt írtam. Annyira döbbenetes, hogy lényegében konstans módon hurcolja az ország a felzárkóztatás lehetetlenségét sok-sok évtizeden keresztül. Mindig csak felszíni, úgymond tűzoltás volt egy-egy politikai formációban. A fidesz kormány tette fel nyíltan a megnyomorítás formáira a koronát.
süti beállítások módosítása