Leültem a fotelba, hogy kiolvassam a Magyar Narancsot. De közben ránéztem az állandóan bekapcsolva tartott számítógépre, a Facebookra, ahol valaki megemlítette, az iskolában azt magyarázták neki, hogy József Attila nem volt kommunista. Elkezdett motoszkálni a fejemben egy verssor (az, hogy József Attila kommunista volt - sőt, egy időben az illegális párthoz is tartozott, nem kérdés), ami a közösségben való csalódásáról szólt, de nem ugrott be pontosan, így levettem a polcról a JA-kötetet és elolvastam jónéhány kedvenc versemet, míg kiderült, hogy az utolsó versében (Íme, hát megleltem hazámat...) szerepel: 

Egyedül voltam én sokáig.
Majd eljöttek hozzám sokan.
Magad vagy, mondták; bár velük
voltam volna én boldogan.

Aztán előszedtem Szabolcsi Miklós monográfiáját és elolvastam, amit a versről ír (semmi revelatívat), meg amit  - a családtagok, barátok emlékezése alapján - József Attila utolsó napjáról, utolsó óráiról, s ez érdekes volt.

Azután, mielőtt visszaültem volna a Narancshoz, megint egy pillantás a gépre, ahol éppen Szikra-beli ifjú(!) elvtársaim elmélkedtek, vitatkoztak az "elvtárs" szó lehetséges - vagy lehetetlen - használatáról, a szó és a fogalom tartalmáról, konnotációiról. Na persze ebbe bekapcsolódtam. 

Akkor most megint megpróbálom olvasni a Magyar Narancsot...

Szerző: rás  2022.12.12. 23:18 2 komment

Címkék: elvtárs József Attila Szikra

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr9718000902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2022.12.13. 01:16:53

akkor jó estéd volt, majd jövőre, ha megjelenik Tverdota monográfiájának a második kötete és elolvastam azt is, majd
leírom neked, hogy én hogy látom a költőt.

Most nem tudom átirányítani a gondolataimat, mert elmerültem Spanyolország történetében egy Móra kiadós könyvben.

Ha még nem olvastad, akkor próbáld meg elolvasni József Attila:Irodalom és szocializmus kis könyvét/Esztétikai kiskönyvtár sorozat/

rás · http://ras2.blog.hu 2022.12.13. 10:36:36

@egy nagyi: Kösz a tippet, szerintem valamikor olvastam (vagy belenéztem), de most majd újra leveszem a polcról.
süti beállítások módosítása