Hát akkor megint borzolom egy kicsit (erre) érzékenyebb olvasóim idegeit.

Április 4. van, amit évtizedeken át a felszabadulás évfordulójaként ünnepeltünk. Merthogy az volt: felszabadulás – nemcsak a náci megszállás, hanem a vérben (fehérterror) született és 900 ezer halott vérébe fulladt Horthy-rendszer, az „úri Magyarország” alól.

Igen, tudok az ellenséges országot a maguk szempontjából nem „felszabadító”, hanem elfoglaló szovjet katonák „zabrálásáról”, nők tömeges megerőszakolásáról, a „malenykij robotról”. Meg arról is persze – abban már benne éltem –, hogy mit jelentett (hol többé, hol kevésbé) a szovjet birodalomba zárva lenni. És mégis: a pince-óvóhelyekből feljőve, 1945-öt a magyar társadalom nagyobb része reményként élte, élhette meg: egy új élet kezdeteként, egy demokratikus társadalmi és politikai rendszer esélyeként. Két-három év alatt a demokrácia esélye kimúlt, jött az – új, hidegháborús nemzetközi viszonyokba illeszkedő – Rákosi-diktatúra, aztán a kádári „legvidámabb barakk”.

Most meg tartunk, ahol tartunk… Nincs okunk ünnepelni.

***

Korábban e témában: Egy évszázad hordaléka - április 4.

 

Szerző: rás  2023.04.04. 12:41 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr1418094348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.04.04. 16:05:06

A felszabadulát azok érezték, akik akkor és ott voltak ahol. A családom mindkét ágon felszabadulásként élte meg, és úgy is maradtak, abban a meggyőződésben.

Utólag az ember mindig okosabb, mint a forgatag közepében, ezért nem kell foglalkozni az utó okoságokkal. Én is okosabb voltam miután leestem a kerékpárról, előtte meg nem voltam az. Ez az emberi természet.

Mindig ámulattal hallgattam, és hallgatom, minél régebbi eseményről mondják a tutit, hogy voltam eddig annyira buta, hogy én ezeket nem tudtam már magamtól is. Aztán egész nyugodtan el is felejtem az okosságokat.:D

Azért az ország többségének felszabadulás volt a szegénység alól, és azokat az embereket a demokrácia nem érdekelte, éltette, mert abból nem lett kenyerük. Viszont a szétosztott földekből és a későbbi téeszekből megélhettek, tanulhattak, aki szorgalmas volt az gyarapodhatott is.

látjátok feleim szümtükkel 2023.04.20. 08:58:24

@rás:

Nagyon tanulságos fimsorozatot vetítenek a Viasat History csatornán a második világháborúról. Azért tannulságos, mert láthatjuk az akkori technikai körülményeket, amit össze lehet vetni a mostanival.
Ezen túl a film készítői összefüggéseket látnak, amit az akkori politikai és katonai vezetők a hírközlés fejletlensége miatt így nem tudtak látni. Mindebbe a konstrukcióba belehelyezhetjük a történelem nagy háborúit és egészen más kép alakul ki az ember és a háború viszonyáról. Bennem az alakult ki, minél jobban élhetnék, annál barbárabbak és embertelenebbek, magukat istennek képzelők a modern világ politikai vezetői.
süti beállítások módosítása