Mindig - úgy értem, tinédzserkoromtól - tanár akartam lenni (vagy színész - egy még inkább exhibicionista foglalkozás). Ennek módosult - a szememben magasabb - megvalósulása volt a nevelőotthon (lásd e sorozat első darabját). Aztán, még huszonévesen, másképp alakult a pályám, de a rádiózás mellett több éven át óraadó tanár voltam (történelem és orosz) a Konziban.

Ugrás. 2001 őszén munka nélkül maradtam. A Moszkva téren összeakadtam (akkor már) egykori barátommal, aki történetesen a Tanítóképző Társadalomtudományi Tanszékének volt a vezetője. Ha állást nem is, de - szabadkozva - némi elfoglaltságot ajánlott: heti összesen négy óra (négy szemináriumi csoporttal) a 20. századi történelemről, 1000 Ft/óra díjazással. Ebből aztán 18 éves kaland lett. Előbb csak az óraszám nőtt, aztán némileg emeltek az óraadói díjon, mígnem főiskolai adjunktusként státuszba vettek - félállásban. Végül évekig nyugdíjas óraadó tanár voltam. Szerettem. Azt tanítottam, azt mondtam, amit akartam. A 18 év alatt senki nem érdeklődött a tantervem iránt, soha senki be nem ült az órámra, meghallgatni, hogy mételyezem-e az ifjúságot (vagy hogy szakmailag egyáltalán megfelelő-e, amit csinálok). Egyedül a hallgatók - vegyes - visszajelzése volt. Hozzá kellett szoknom, hogy többségük utálta a történelem nevű tantárgyat, amiről úgy tudták, hogy az összefüggéstelen események és megjegyezhetetlen dátumok halmaza - ennek megfelelően döbbenetes ismeret- és ami nagyobb baj: érdeklődéshiányt mutattak. A sikert az jelentette, hogy minden évfolyamban, minden csoportban voltak olyanok is, akiken láttam az érdeklődést - hozzájuk beszéltem. És akadtak olyanok is (kevesen), akik a félév végén odajöttek, hogy az én óráim hatására kedvelték meg a történelmet.

A 20. (majd 20-21.) századi történelemhez hosszabb-rövidebb ideig még két tantárgy csatlakozott. A 90-es évek közepén - újságírói előéletemre támaszkodva - rövid ideig volt egy Hír, vélemény, manipuláció - hogyan olvassunk újságot, nézzünk tévét? című speckollom. 2004-től pedig tanítottam a Magyarország az Európai Unióban c. tárgyat is - szintén erőteljes történelem-beütéssel.

Két éve megszűnt ez az "elfoglaltságom". Hogy most miért írok - miért most írok - erről, annak az az oka, hogy megkezdtem a felszámolást: kidobni az iszonyú mennyiségű papírt - tanmenetet, óravázlatot (persze többnyire megvannak a számítógépen). Az EU-s és médiaanyagokkal kezdtem. A jövő héten - előre tudom, némi szívsajgással - mennek majd a szemétbe a történelemanyagok. Felszámolás. Bizonyos értelemben önmagam felszámolása.

*

Életcserepek 1. - GYIVI

Életcserepek 2. - Barátok I.

Életcserepek 3. - Barátok II.

Életcserepek 4. - Rituálék

Életcserepek 5. - Barátok III.

Életcserepek 6. - Anyám

Életcserepek 7. - Apám

Életcserepek 8. - Politikaközelben I.

Életcserepek 9. - Politikaközelben II

Életcserepek 10. - Péter

Életcserepek 11. - Nagy Feró

 

 

Szerző: rás  2021.08.14. 14:16 13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ras2.blog.hu/api/trackback/id/tr2916659340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy nagyi 2021.08.14. 20:04:28

a helyedben mielőtt kidobnám a papírokat átnézném, s ami még fontos a lelkednek és nincs meg a gépeden fölvinném és elmenteném, így akárcsak nosztalgiából is bármikor olvashatod, s így nem kell felszámolnod magad.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2021.08.18. 11:20:11

Ami fontos az valóban szkennelhető és könnyedén megőrizhető. Természetesen nem értek egyet a bejegyzés szomorkás végével: nem magadat számolod fel, hanem megválsz bizonyos tárgyaktól. A tanításod tovább él azokban, akiknek felkeltetted az érdeklődését a tárgy iránt, vagy akik megjegyeztek egy-egy gondolatot és továbbadják családjukban, környezetükben.
Az mindenesetre megdöbbentett, hogy soha senki nem kérdezte meg, mit oktatasz. Pontosabban: korábban is tudtam, milyen siralmas állapotok uralkodnak a magyar felsőoktatásban. Ellenőrzés nélkül lehetett mételyezni, uszítani az ifjúságot, sajnos meg is lett az eredménye.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.08.18. 21:47:45

@Dupla: Mi tagadás, mételyeztem... (legalábbis megpróbáltam). :))

.+. 2021.08.21. 20:51:08

Egy DANYI ZOLTÁN vers, vigasztalásként.

DON QUIJOTE KÁVÉZIK

Csupa sár, barátom, csupa rom
körülötted a világ. Régi
ismerősöd: leomolt a szélmalom.
Ezen a szomorú ezredvégi
hajnalon minden olyan kopott,
színtelen. Ragály leng a szélben,
barátom, a szolgád is elhagyott.
Csak egyetlen dolog maradt: szépen
gőzölgő reggeli kávéd az asztal
közepén. Egyedül ez vigasztal.
Tejet öntesz hozzá, friss tejet,
elszopogatsz mellé egy kis szelet
csokoládét. A dohányfüst köréd
varázsolja az aranykor légkörét.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.08.21. 21:57:21

@.+.: Gyönyörű, köszönöm. :)

egy nagyi 2021.08.21. 23:17:04

@rás: Dupla szerintem arra gondolt, hogy a bölcsészkari történelem szakon milyen mértékben hódított a jobboldali szemlélet, s hogy a Jobbik hogyan aratott a fiatalok körében.
A Te mételyezetésed kispályás ezekhez képest, mert Te komolyan veszed, ami a baloldali mozgalmak eszméiből ma még érvényes, de a fenntartásaid olykor előjönnek.

Dupla · https://doppeldupla.home.blog/ 2021.09.15. 09:15:13

@egy nagyi: pontosan erre gondoltam. Személyesen a Pázmányon tapasztaltam, hogyan folyik a szélsőjobbos szemlélet népszerűsítése pl. állítsuk vissza a csendőrséget, miért kell egy rendőrnek elszámolnia azzal, ha lead egy lövést, stb stb.
Különben a Délszláv háborút megelőzően Jugoszláviában felpörgették a bölcsészképzést, mert azzal olcsón lehetett javítani a statisztikákat. Ekkor képezték ki azokat a későbbi politikusokat, akik a háború alatt uszítottak és szították a nemzetiségi ellentéteket.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.22. 11:30:20

@rás:

Talán írhatnál könyvet is az életcserepekből. Hiszen a net annyit változik, hogy egy idő után már nem olvashatja senki, és ha elmenti sem tudja sokáig őrizni. Pl. tíz éve még flopira mentettünk, ma CD-re, de előbbi anyagát nem tudják otthon átmásolni, mert a flopis gépek elavultak, nem javíthatók, a kompatubilitásról nem tudok mit mondani, mert nem értek hozzá. De van egy csomó flopim. Az írás viszont biznyítottan kibírt már tízezer évet is. Igaz, hogy csak agyagtáblán, de a papír is elégggé időtálló.

rás · http://ras2.blog.hu 2021.09.22. 16:26:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ó, igen, de egyrészt lusta vagyok, másrészt kéne találni kiadót, fedezni egy magánkiadás költségeit, promotálni... Szóval macera.
:)

egy nagyi 2021.09.22. 16:45:23

@látjátok feleim szümtükkel: a papír minőségétől függ, de ha például veszel egy nagy teljesítésű külső wincestert és kimented rá bármikor előhívhatod róla a gépeden. Persze feltétel, hogy akkurátusan járj el a megőrzendő témák pontos kimentésénél. A flopi már a múlté.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.23. 23:07:52

@egy nagyi: benne.

Mi az a wincester? Én csak házmestert ismerek, olyan bajuszost.:D

Viccet félre téve, vannak korosztályok akik nem értenek annyit a számítógépekhez, hogy ezt maguktól tudnák. Én sem értek ilyen mélységben, pedig régóta használom, de nem ilyen célra.

egy nagyi 2021.09.24. 01:04:03

@látjátok feleim szümtükkel: a családom által vagyok ilyen felvilágosult, de nem mindig használom az összes lehetőséget, egyelőre azt szoktam mondani, hogy a férjem a titkárom. Viszont az elvi működésekre kíváncsi vagyok. Nem régiben lecseréltük az asztali gépünket egy laptopra, megfizettük, hogy instalálják fel a programokat, amíg ez történt minden látható árut végig kérdeztem, hogy mi micsoda és mire való, így tudtam meg, hogy van egy kis terjedelmű eszköz, amely még a "külső" wincesternél is többet tud. Házi használatra nincs szükségünk ilyenre, és egyelőre elég drága.Ha elmagyaráznak nekem valamit, hogy mire jó és megértem a lényegét és van pénzünk akkor kiharcolom, hogy meg kell venni. Utólag,az eszköz gyakorlati használatakor szokott a férjem hálás lenni, hogy milyen igazam volt.
süti beállítások módosítása